Τι μπορώ να κάνω για τα άλατα του μπάνιου;

Η συσσώρευση αλάτων στο μπάνιο είναι συχνό φαινόμενο που προβληματίζει σχεδόν όλες τις νοικοκυρές που πασχίζουν για την απομάκρυνσή τους. Η λύση είναι πολύ απλή με την εφαρμογή συγκεκριμένων φίλτρων νερού ανάλογα με την ποιότητα του νερού της παροχής. Η εταιρεία μας μπορεί να σας δώσει μια άμεση λύση στο πρόβλημά σας.

 

Γιατί το πλυντήριο “πιάνει” άλατα;

Το νερό της βρύσης σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος έχει άλατα. Ως αποτέλεσμα πολλές ηλεκτρικές συσκευές όπως το πλυντήριο ρούχων ή πιάτων πιάνει άλατα και απαιτείται η συνεχής συντήρηση από τεχνικό συνεργείο. Η λύση σ’ αυτό το πρόβλημα είναι πολύ απλά τοποθετώντας ένα φίλτρο ειδικό για την καταπολέμηση αλάτων πριν από την είσοδο του νερού στο πλυντήριο.

 

Γιατί μυρίζει άσχημα το νερό της βρύσης;

Το νερό συνήθως μυρίζει άσχημα γιατί περιέχει πολύ χλώριο. Μπορεί να παρατηρήσετε έντονη μυρωδιά κατά την διάρκεια συγκεκριμένης ώρας μέσα στην ημέρα και αυτό γιατί η απολύμανση των δεξαμενών νερού σε κάθε περιοχή γίνεται σε συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα.

Για την καταπολέμηση της άσχημης μυρωδιάς συνίσταται η αποχλωρίωση του νερού με ειδικά φίλτρα που μπορείτε να βρείτε στην γκάμα των προϊόντων μας. Η αποχλωρίωση είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος επεξεργασίας του νερού.

 

Ποιες είναι οι κατηγορίες του εμφιαλωμένου νερού;

Ως εμφιαλωμένο ορίζεται το νερό που πωλείται σε σφραγισμένες φιάλες. Χαρακτηρίζεται ακόμη και νερό “πηγής” ή “μεταλλικό”, ενώ υπάρχει και το επιτραπέζιο (κοινό πόσιμο συσκευασμένο νερό). Επίσης μπορεί να προέρχεται και από άλλες υδάτινες πηγές οι οποίες έπειτα από κατάλληλη επεξεργασία είναι πόσιμες. Στο εξωτερικό για παράδειγμα υπάρχουν εταιρείες που εμφιαλώνουν νερό για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες όπως οι υποτονικοί, αυτοί που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα, κάνουν δίαιτα η αθλούνται.

Επιτραπέζιο νερό: Είναι το νερό που χρησιμοποιείται για ανθρώπινη κατανάλωση στην βιομηχανία τροφίμων και ποτών είτε έπειτα από επεξεργασία είτε όχι. Μπορεί να έχει βρεθεί στην επιφάνεια ή να έχει υπόγεια προέλευση και επιτρέπεται να υποβληθεί σε διάφορες διεργασίες απολύμανσης ώστε να είναι μικροβιολογικά αποδεκτό. Η χρησιμοποιούμενη μέθοδος απολύμανσης πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα.

Φυσικό μεταλλικό νερό: Πρόκειται για το νερό που είναι μικροβιολογικά κατάλληλο προς πόση, έχει υποχρεωτικά υπόγεια προέλευση και αντλείται από μία ή περισσότερες φυσικές πηγές ή τεχνητές εξόδους μιας πηγής. Διαφοροποιείται από το κοινό πόσιμο νερό από: α) την φυσιολογική του σύσταση αφού περιέχει περισσότερα ανόργανα άλατα, ιχνοστοιχεία ή άλλα συστατικά (π.χ. είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, φτωχό σε νάτριο και β) από την αρχική του κατάσταση που διατηρείται άθικτη λόγω της υπόγειας προέλευσης του. Στα φυσικά μεταλλικά νερά δεν επιτρέπεται καμία επεξεργασία απολύμανσης που έχει ως αποτέλεσμα την μεταβολή του μικροβιακού φορτιού.

Νερό πηγής: Είναι το νερό υπόγειας προέλευσης που αντλείται από μία η περισσότερες φυσικές ή τεχνητές εξόδους μιας πηγής. Εμφιαλώνεται επιτόπου στον χώρο προέλευσής του, δεν υπόκειται σε καμία επεξεργασία απολύμανσης και τα φυσικοχημικά του χαρακτηριστικά συμφωνούν με εκείνα του κοινού πόσιμου νερού.

Πρέπει να πλένουμε τα τρόφιμα μας με φιλτραρισμένο νερό;

Οπωσδήποτε. Σε διαφορετική περίπτωση εάν τα πλένουμε με χλωριωμένο νερό μεγάλες ποσότητες των υποπροϊόντων του χλωρίου θα απορροφηθούν από αυτό οπότε θα τις καταναλώσουμε μαζικά. Στο χλωριωμένο νερό δημιουργούνται καρκινογόνες τριχαλομεθάνες τις οποίες προσλαμβάνουμε κατά την χρήση του χλωριωμένου νερού.

 

Χρειαζόμαστε καθαρό νερό χωρίς χλώριο και στο ντους και στο μπάνιο;

Έχει αποδειχτεί ότι κατά την διάρκεια του ντους το δέρμα μας απορροφά εξίσου ή και περισσότερο χλώριο και άλλες επικίνδυνες χημικές ουσίες από αυτές που θα απορροφήσει το σώμα μας αν πίνουμε αφιλτράριστο νερό από την βρύση. Σε ένα θερμό ντους οι πόροι του δέρματος ανοίγουν επιτρέποντας έτσι την γρήγορη απορρόφηση του χλωρίου και των άλλων επικίνδυνων χημικών ουσιών. Επίσης λόγω του γεγονότος ότι το χλώριο και άλλες χημικές ουσίες εξατμίζονται σε μια χαμηλή θερμοκρασία και σε γρηγορότερο ποσοστό απ’ ότι το νερό ατμοποιείται, το εισπνέουμε κατά τη διάρκεια του ντους όπου έχουν συγκεντρωθεί ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ατμών χλωρίου με μακροχρόνιες μελλοντικές επιπτώσεις.

Τί είναι η αντίστροφη όσμωση;

Το σύστημα όσμωσης συνδυάζει τις πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αντίστροφης όσμωσης και ενεργού άνθρακα για να παράγει την καλύτερη ποιότητα νερού που υπάρχει. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, το εμφιαλωμένο νερό είναι προϊόν αντίστροφης όσμωσης.

1ο στάδιο: Το νερό του δικτύου εισχωρεί στο πρώτο στάδιο καθαρισμού το προφίλτρο αιωρημάτων 5 micron.
2ο στάδιο: Στη συνέχεια περνά από το φίλτρο ενεργού άνθρακα όπου αφαιρούνται χλώρια, χημικά κλπ. 20 micron.
3ο στάδιο: Ακολουθεί φίλτρο ενεργού άνθρακα σε μορφή block για καλύτερες ακόμη κατακρατήσεις 10 micron.
4ο στάδιο: Το φιλτραρισμένο νερό περνάει την ημιπερατή μεμβράνη (0,0001 micron), ενώ οι μολυσματικές ουσίες (χημικά, μικρόβια, βακτηρίδια) που κατακρατούνται στην εξωτερική επιφάνεια της μεμβράνης ξεπλένονται αυτομάτως και οδηγούνται στη αποχέτευση.

Πόσες κατηγορίες φίλτρων υπάρχουν;

Τα φίλτρα χωρίζονται σε:
1. Φίλτρα Κεντρικής Παροχής
2. Φίλτρα Πόσιμου Νερού
Ειδικότερα:
α1 Φίλτρα βρωμιάς /σκουριάς, αιωρούμενων σωματιδίων
α2 Φίλτρα βρωμιάς /σκουριάς, αιωρούμενων σωματιδίων – χλώριο
β1 Φίλτρα βρωμιάς /σκουριάς – χλωρίου (κάτω ή πάνω στον πάγκο της κουζίνας)
β2 Φίλτρα βρωμιάς /σκουριάς – χλωρίου – μικροβίων – μολύβδου – χημικών (κάτω ή πάνω στον πάγκο της κουζίνας)
β3 Σύστημα αντίστροφης όσμωσης με κατακράτηση πάνω από 97% όλων των βλαβερών ουσιών (κάτω ή πάνω στον πάγκο της κουζίνας)

Τι είναι ενεργός άνθρακας, σε τι μορφές υπάρχει και πως καθαρίζει το νερό;

Ο άνθρακας είναι βασικό στοιχείο της οργανικής ύλης. Ο άνθρακας που χρησιμοποιείται στα φίλτρα νερού μπορεί να έχει προέλευση ανόργανη (ορυκτά πετρώματα) ή οργανική (πχ. κοκκοφοίνικας). Ο άνθρακας υφίσταται κατάλληλη επεξεργασία καθαρισμού έτσι ώστε να αυξηθεί η επιφάνειά του σε σχέση με τον όγκο του και προκύπτει ο ενεργός άνθρακας. Είναι χαρακτηριστικό ότι 1 gr ενεργού άνθρακα έχει επιφάνεια 1000 m2. Ο ενεργός άνθρακας έχει την ιδιότητα, με μια φυσική διεργασία που ονομάζεται προσρόφηση, να ελκύει και να κατακρατεί στην επιφάνειά του διάφορες χημικές ενώσεις όπως το χλώριο, τα παράγωγά του, οργανικές ενώσεις όπως εντομοκτόνα και παρασιτοκτόνα. Έτσι το νερό το οποίο περνά μέσα από ένα στρώμα ενεργού άνθρακα απαλλάσσεται από τα ανεπιθύμητα συστατικά του. Ο ενεργός άνθρακας χρησιμοποιείται σε δύο μορφές:
• Κοκκώδη μορφή, δηλαδή σε μορφή ‘πούδρας’
• Στερεή μορφή, δηλαδή σε μορφή ενός τεμαχίου (μπλοκ) με σταθερό σχήμα
Η δεύτερη αυτή μορφή του ενεργού άνθρακα επιτυγχάνει και φίλτρανση αιωρούμενων σωματιδίων (βρωμιάς, σκουριάς).

Τι είναι η αποσκλήρυνση; Πώς λειτουργεί;

Αποσκλήρυνση είναι η διεργασία αφαίρεσης αλάτων σκληρότητας από το νερό. Η συσκευή που αφαιρεί τα άλατα σκληρότητας ονομάζεται αποσκληρυντής. Η συσκευή περιέχει ρητίνες ιοντοεναλλαγής, δηλαδή, ένα υλικό σε μορφή πλαστικών κόκκων και διάλυμα αλατιού (άρμη).
Η βασική λειτουργία περιγράφεται παρακάτω:
• Το σκληρό νερό περνά από τις ρητίνες οι οποίες κρατούν στην επιφάνειά τους τα άλατα σκληρότητας.
• Όταν περάσει αρκετό νερό και οι ρητίνες δεν μπορούν πια να συγκρατήσουν περισσότερα άλατα, οι ρητίνες πλένονται αυτόματα με άλμη.
• Η άλμη αφαιρεί τη σκληρότητα από τις ρητίνες. Η άλμη με τη σκληρότητα αποχετεύεται. Οι ρητίνες ξεπλένονται από την άλμη και ο κύκλος ξαναρχίζει.
Ο αποσκληρυντής τοποθετείται στην κεντρική παροχή του νερού, στο σπίτι ή το διαμέρισμα.