Τρόποι φίλτρανσης του νερού

Επεξεργασία μικροφίλτρανσης
Υπάρχουν φίλτρα τα οποία μπορούν να προσφέρουν νερό πόσιμο απαλλαγμένο από το χλώριο, αφαιρούν τις οργανοαλκαλικές ενώσεις, τα κολοβακτηρίδια, τη θολότητα, τις οργανικές ουσίες, τη σκουριά και τα στερεά και αιωρούμενα σωματίδια από το νερό. Αυτό μπορεί να γίνει με φίλτρα ενεργού άνθρακα με διατομή 5, 0.3 ή 0.01 μm (microfiltration, ultrafiltration, nanofiltration). Η κάθε μέθοδος εφαρμόζεται πάντα σε σχέση με τις ανάγκες κάθε σταθμού ποιότητας νερού έπειτα από εργαστηριακό έλεγχο ή τις επίσημες δηλώσεις του Δήμου.

Επεξεργασία αποσκλήρυνσης
Οι αποσκληρυντές νερού είναι αυτοματοποιημένες συσκευές οι οποίες έχουν την δυνατότητα μέσω της ιοντοανταλλαγής και ρητίνης να κατακρατούν τα ιόντα του ασβεστίου Ca++ και μαγνησίου Mg++ που προκαλούν την σκληρότητα του νερού. Το νερό γίνεται πιο μαλακό και επιτυγχάνεται μερική αφαίρεση αλάτων.
Προστατεύει τις συσκευές σας και εξοικονομεί χρήματα από την κατανάλωση χημικών και των συντηρήσεων.
Τοποθετείται στην κεντρική παροχή της ύδρευσης και είναι ιδανική λύση για τις καφετιέρες, τα πλυντήρια, τις παγομηχανές, τους θερμοσίφωνες, τα μπόιλερ και ό, τι απαιτεί την χρήση μαλακού νερού.

Επεξεργασία αφαλάτωσης
Η ολική αφαίρεση αλάτων από το νερό επιτυγχάνεται με τη τεχνολογία της αντίστροφης όσμωσης. Η ποιότητα του νερού ως παράγωγο αυτής της διαδικασίας είναι υψηλής ποιότητας, αγνό και καθαρό χωρίς την παραμικρή πρόσμιξη βαρέων μετάλλων και άλατος καθώς και χλωρίου και λοιπών σωματιδίων κάτω των 0.001μm. Η εγκατάσταση του συστήματος αντίστροφης όσμωσης απαιτείται σε περιπτώσεις όπου η χρήση του νερού του δικτύου έχει κριθεί ακατάλληλο από το δήμο και σε περιπτώσεις που η περιεκτικότητα αλάτων στο νερό δεν εξυπηρετεί συγκεκριμένες λειτουργίες και φθορές σε συσκευές όπως τα πλυντήρια πιάτων, οι θερμοσίφωνες κ.α. Σε συσκευές όπου απαιτείται η πλήρης αφαλάτωση του νερού χωρίς όμως να γίνετε αφαίρεση των μεταλλικών στοιχείων και των ιχνοστοιχείων όπως στις καφετιέρες και στις παγομηχανές, τότε μπορεί να εγκατασταθεί σύστημα αντίστροφης όσμωσης με ένα επιπλέον στάδιο με το οποίο γίνετε εμπλουτισμός μετάλλων και ιχνοστοιχείων κι έτσι δεν αλλοιώνεται η γεύση του καφέ και του πάγου αντίστοιχα. Απαιτείται σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης διότι αποβάλλεται το 1/3 του νερού.

Η συνιστώμενη ποσότητα κατανάλωσης νερού ημερησίως είναι περίπου 2 λίτρα. Εάν και εφόσον καταναλώνονται αυτά τα 2 λίτρα τότε η περιεκτικότητα του νερού θα πρέπει να περιέχει τα μεταλλικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας. (η επεξεργασία του νερού μέσω της αντίστροφης όσμωσης αφαιρεί τα μεταλλικά στοιχεία και για τον λόγο αυτό προτείνεται η τεχνητή προσθήκη ενός φίλτρου εμπλουτισμού μετάλλων) Βέβαια αν κάποιος δεν επιθυμεί ή πάσχει από κάποιο νόσημα το οποίο δεν επιτρέπει την πρόσληψη αλάτων στο νερό τότε η πρόσληψη των μεταλλικών στοιχείων μπορεί να γίνει από την διατροφή.
Έτσι για την λήψη νατρίου μπορεί να καταναλωθεί περισσότερο αλάτι, για το κάλιο λευκά φασόλια ή σέσκουλα, για το μαγνήσιο αμύγδαλα, βρώμη ή μπανάνα και για το ασβέστιο σαρδέλες ή σολομός.
Εάν ούτως ή άλλως δεν καταναλώνονται τα 2 λίτρα ημερησίως τότε εκ των πραγμάτων τα θρεπτικά μεταλλικά στοιχεία δεν προσλαμβάνονται από το νερό παρά μόνο από την διατροφή.

Το σύστημα αντίστροφης όσμωσης είναι ένα σύστημα φιλτραρίσματος που χρησιμοποιεί μια ειδική μεμβράνη με λεπτούς πόρους για να φιλτράρει μολυσματικούς παράγοντες από το πόσιμο νερό. Η τεχνολογία αντίστροφης όσμωση αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 1950 και είχε ως στόχο να διαχωρίσει το αλάτι από το θαλασσινό νερό. Η αντίστροφη όσμωση είναι ικανή να εξαλείψει ένα ευρύ φάσμα των ανόργανων ρύπων και σωματιδίων από το νερό με αποτέλεσμα αυτό να είναι ασφαλές προς κατανάλωση. Ουσιαστικά το φιλτράρισμα βασίζεται σε μια διαδικασία που αναγκάζει, μέσω της εφαρμογής πίεσης, το νερό να περάσει μέσω μιας ημιπορώδους μεμβράνης που απορρίπτει τα βαριά ιχνοστοιχεία μετάλλου, τα άλατα και τα ανόργανα συστατικά, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων φυσικών ιχνοστοιχείων που προκύπτουν. Με ένα σύστημα αντίστροφης όσμωσης επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή φίλτρανση που μπορεί να παρέχει ένα σύστημα νερού. Ουσιαστικά κρατάει τα άλατα που είναι ουσίες με την μικρότερη μάζα (κάτω από 0,001micro).